Jakie towary wymagają transportu chłodniczego?
Wiele produktów, aby mogły dotrzeć do celu swojej podróży w nienaruszonym stanie, wymaga transportu w określonej temperaturze. Są to wszystkie ładunki, które są szczególnie narażone na oddziaływanie zewnętrznych czynników takich jak temperatura. Żeby podczas długiej podróży nie zepsuły się, muszą być przewożone w odpowiednio niskiej temperaturze. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, jakie towary wymagają transportu chłodniczego i na czym on polega.
Czy charakteryzuje się transport chłodniczy?
Transport chłodniczy odgrywa niezwykle istotną rolę w międzynarodowym przewozie towarów, gdyż bez niego nie można by było dostarczyć z jednego kraju do drugiego wielu wrażliwych na warunki przechowywania towarów. Ich przewóz odbywa się w temperaturze kontrolowanej w specjalnie przystosowanych do tego samochodach ciężarowych. Dzięki takiej formie przewozu oferta sklepów jest o wiele bogatsza niż w przeszłości. Idąc do sklepu niezależnie od pory roku, możesz w nim kupić takie produkty jak np. egzotyczne owoce, kwiaty ozdobne czy warzywa, które nie rosną w naszym kraju w tym czasie.
Jak odbywa się transport towarów wymagających przewozu w temperaturze kontrolowanej?
Transport chłodniczy jest realizowany w specjalnych pojazdach nazywanych chłodniami. Specyfika ich budowy polega na tym, iż w przedniej części mają umieszczony agregat. Jest on przymocowany w taki sposób, aby w razie awarii można go było szybko wymienić. Powietrze jest zasysane przez wentylatory z górnej części ładunkowej, a następnie kierowane do parownika. Kiedy zostanie odpowiednio schłodzone w agregacie, jest kierowane do dolnej części ładunkowej. Przedostaje się do niej przez kanały zlokalizowane w podłodze, których kształt przypomina literę T. Schłodzone powietrze odbiera ciepło z kontenera, a następnie wraca do agregatu, gdzie jest ponownie chłodzone. Ściany, drzwi, podłoga oraz dach chłodni są izolowane. Dzięki takiej budowie można w nich uzyskać temperaturę nawet -20°C.
Na krótszych dystansach wykorzystywane są także izotermy. Ich wnętrza są izolowane, ale w odróżnieniu od chłodni nie są wyposażone we własny system chłodzenia. Mogą mieć zwykłą albo wzmocnioną izolację termiczną, która utrzymuje w pojeździe optymalną dla przewożonych produktów temperaturę.
Wnętrze chłodni może być wyposażone w palety albo haki, które przeznaczone są do transportu mięsa w pozycji wiszącej. Wyróżniamy trzy klasy chłodni transportowych: A, B i C. Pojazdy zaliczane do klasy A utrzymują temperaturę na poziomie 0 stopni. Te z klasy B potrafią obniżyć ją do -10 stopni, a we wnętrzach pojazdów klasy C temperatura może osiągać nawet – 20 stopni.
Jakie wymagania muszą spełniać chłodnie?
Pojazdy chłodnicze, aby mogły zostać dopuszczone do użytku, muszą spełniać szereg rygorystycznych norm i wymagań określonych dokładnie w umowie ATP. Muszą być np. wyposażone w specjalne systemy monitorujące i rejestrujące temperaturę. Systemy chłodzące takich pojazdów muszą być regularnie poddawane przeglądom technicznym, aby mieć całkowitą pewność, że są w pełni sprawne. Jest to szczególnie ważne, gdyż w ich przypadku nawet najmniejsza awaria może spowodować zepsucie się przewożonego ładunku. Jeżeli pojazd ma służyć do przewożenia produktów spożywczych, musi także uzyskać zatwierdzenie Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Jeśli ma być nim transportowane mięso, musi uzyskać zatwierdzenie Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego, zaś kierowcy chłodni muszą posiadać ważną książeczkę sanepidowską.
Jakie produkty są przewożone w temperaturze kontrolowanej?
Towary wymagające transportu chłodniczego to m.in.:
- produkty mięsne,
- ryby,
- owoce morza,
- nabiał,
- owoce,
- warzywa,
- farmaceutyki,
- niektóre substancje chemiczne,
- alkohol,
- wyroby cukiernicze,
- rośliny ozdobne i kwiaty,
- wyroby tytoniowe,
- środki rolnicze,
- nawozy,
- grzyby,
- kosmetyki,
- napoje,
- ładunki niebezpieczne.